Ιστορία

Στις αρχές του 1900, ένας Γιαπωνέζος αξιωματούχος ,ο Maeda, o οποίος στάλθηκε στην ίδια περιοχή από την κυβέρνηση του για να οργανώσει την Γιαπωνέζικη παροικία, γνωρίζεται με τον Gastao Gracie , εγγονό του George Gracie, ο οποίος ήταν πολιτικός, και τον βοήθησε χρησιμοποιώντας την επιρροή του να επιτελέσει το έργο του. Ο Maeda, o οποίος ήταν πρώην πρωταθλητής στο Ζίου-Ζίτσου και το Judo, ,σε αντάλλαγμα δίδαξε τον γιό του Gastao, τον Carlos, την τέχνη αυτή. Το 1925 ο Carlos και τα αδέρφια του μετακόμισαν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και άνοιξαν την πρώτη Ακαδημία Brazilian jiu jitsu.

Eκει, το Ζίου Ζίτσου μεταλλάχθηκε σε αυτό που σήμερα όλος ο κόσμος γνωρίζει σαν Brazilian Jiu–Jitsu (BJJ).

Πιο συγκεκριμένα ο Carlos και τα αδέρφια του, αφαίρεσαν όποια τεχνική έκριναν ότι δεν ήταν ρεαλιστική και πρακτική κάτω από συνθήκες μάχης και αυτοάμυνας, ενώ κάποιες άλλες τις τροποποίησαν ανάλογα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο Ρίο ανέκαθεν υπήρχε, και υπάρχει, πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εγκληματικότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρώτη προτεραιότητα της οικογένειας Gracie ήταν να διδάξει στους μαθητές του bjj ρεαλιστικές τεχνικές που θα τους βοηθούσαν να επιβιώσουν στο δρόμο, και λιγότερο τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αθλητικές αναμετρήσεις.

Ο άνθρωπος ο οποίος όμως επηρέασε πολύ την εξέλιξη του bjj, ήταν ο νεώτερος αδελφός του Carlos, o Helio. O Helio σε αντίθεση με τα αδέρφια του ήταν ένα ασθενικός και μικροκαμωμένος, άνδρας ο οποίος δεν μπορούσε να εφαρμόσει όλες τις λαβές του Ζίου-Ζίτσου, πολλές από τις οποίες στηρίζονταν πιο πολύ στην δύναμη παρά στην τεχνική. Έτσι αναγκάστηκε να προσαρμόσει πολλές από αυτές τις τεχνικές στο δικό του σωματότυπο, χρησιμοποιώντας άλλες τοποθετήσεις του σώματος, και άλλους μοχλούς οι οποίοι τον βοήθησαν να τις εφαρμόσει με επιτυχία ακόμη και εναντίον βαρύτερων και δυνατότερων αντιπάλων. Τα επόμενα χρόνια τόσο ο ίδιος ο Helio, όσο και άλλα μέλη της οικογένειας Gracie, παλεύοντας ενώπιον χιλιάδων θεατών απέδειξαν την αξία του bjj εναντίον αντιπάλων οι οποίοι ήταν γνώστες διαφορετικών πολεμικών τεχνών.

Το bjj όμως έγινε παγκοσμίως γνωστό τo 1993 όταν ένας από τους νεώτερους γιούς του Helio, o Royce Gracie , εκπροσώπησε το Gracie jiu jitsu στο πολύ γνωστό πια τουρνουά UFC (Ultimate Fighting Championship). H ιδέα ήταν να παλέψουν μεταξύ τους μαχητές διαφορετικών πολεμικών τεχνών, κάτω υπό συνθήκες οι οποίες οι οποίες μοιάζουν με αυτές του «δρόμου», προκειμένου να αποσαφηνιστεί πια από αυτές είναι πιο αποτελεσματική.Στους αγώνες αυτούς δεν υπήρχαν χρονικά όρια ή κατηγορίες βάρους ενώ το μόνο που απαγορεύονταν ήταν οι δαγκωνιές και το κτύπημα στο μάτι με το δάκτυλο. Ο αγώνας θα σταματούσε μόνο σε περίπτωση Νόκ Άουτ ή οικειοθελούς εγκατάλειψης ενός εκ των δύο αντιπάλων (tap out).

O Royce αν και ήταν ο πιο ελαφρύς κέρδισε εύκολα τους αντιπάλους του οδηγώντας την μάχη στο έδαφος αποδεικνύοντας έτσι την αξία του bjj μπροστά στα έκπληκτα μάτια πολλών χιλιάδων θεατών και τηλεθεατών στις Η.Π.Α. Από τότε, και αφού ο Royce επανέλαβε τον ίδιο άθλο σε άλλα 2 UFC, ο κόσμος των πολεμικών τεχνών άλλαξε αφού όλoι πλέον κατάλαβαν ότι η μάχη εδάφους, και συγκεκριμένα το bjj, είναι η βάση για όποιον θέλει να λέγεται ολοκληρωμένος μαχητής.

Η οικογένεια Gracie καθιέρωσε πρώτη τους αγώνες χωρίς όρους (valetudo) και MMA (Mixed Martial Arts), ενώ μεχρι και σήμερα έχει στις τάξεις της μερικούς από τους καλύτερους μαχητές στον κόσμο.

Περιγραφη

To Brazilian jiu jitsu είναι πολεμική τέχνη, ένα μαχητικό άθλημα και ένα σύστημα αυτοάμυνας το οποίο σχετίζεται με την πάλη και ειδικότερα με την πάλη εδάφους. Δημιουργήθηκε με σκοπό ένας μικρόσωμος. αδύναμος άνθρωπος να μπορέσει να αμυνθεί επιτυχώς απέναντι σε κάποιον με περισσότερη δύναμη χρησιμοποιώντας μοχλούς και κατάλληλες τεχνικές, συγκεκριμένα, τεχνικές εξάρθρωσης αρθρώσεων, πνιγμούς, στραγγαλισμούς και ακινητοποιήσεις, με σκοπό την υποταγή- εγκατάλειψη του αντιπάλου. Λόγω της έλλειψης χτυπημάτων υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επαφής .Έγινε ευρέως γνωστό από τους αγώνες χωρίς όρους σε κλουβιά.

H ομαδα

Το 2011 δημιουργήθηκε η ομάδα Faz Força team η οποία έχει καταφέρει και διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα αγωνιστικά δρώμενα.Δημιουργός της είναι ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος Μαύρη Ζώνη 2ο stripe στο Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο Newaza system Jiu Jitsu.Η ομάδα έχει έδρα στο Faz Forca Headquarters στη Νέα Ιωνία(πλησίον ΟΑΚΑ). Διατηρεί παραρτήματα στο Rollstate στο Γέρακα με εκπαιδευτή τον Αντώνη Κωνσταντίνου, Μαύρη ζώνη στο Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου. Στο Faz Forca team Melissia(εντός συλλόγου Judo Άθλου ) με εκπαιδευτή το Κωνσταντίνο Γουμενάκη , Μαύρη ζωνη και το Παναγιώτη Γεωργούλα, Μωβ ζωνη.  Και στο Fighters dome academy , στη Γλυφάδα με εκπαιδευτή τον Αλέξη Νικολακόπουλο, Καφε ζωνη.

Ποιος μπορεί να ξεκινήσει Brazilian jiu jitsu? Έχει κάποιες προϋποθέσεις (πχ ηλικία, βάρος, ευελιξία)?

Οι περισσότεροι δάσκαλοι ισχυρίζονται οτι το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου είναι για όλους. Εγώ θα διαφωνήσω. Είναι μόνο για όσους έχουν πραγματικά όρεξη να ιδρώσουν να κοπιάσουν να αφιερώσουν χρόνο και να ανακαλύψουν τη μη εγωιστική πλευρά του εαυτού τους. Όποιος σου πει οτι ειναι εύκολο είναι ψεύτης, όποιον και να ρωτήσεις αν αξίζει θα σου απαντήσει ότι αλλάζει ο τρόπος ζωής σου.

Ούτε τα κιλά, ούτε η ηλικία ούτε η ευλυγισία ούτε κάτι άλλο δεν προαπαιτείται για να ξεκινήσεις. Αυτά είναι δικαιολογίες.Μόνο θέληση χρειάζεται. Όλα έρχονται μόνα τους, αρκεί να σου αρέσει αυτό που κάνεις.Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι μπορείς να «εθιστείς»δίχως γυρισμό.

Όσον αφορά το επίπεδο του ελληνικού Bjj ,πιστεύω οτι δεν υστερούμε κάπου σε σχέση με τις άλλες χώρες απλά είμαστε μικρότεροι αριθμητικά. Οι συνολικές επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών δείχνουν οτι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Περιγραφή της επαφής στο BJJ

Μιλώντας για πολεμική τέχνη και σύστημα αυτοάμυνας, δε θα πρέπει να παραλείπουμε βασικά σημεία που δυστυχώς είτε δε λαμβάνονται υπόψιν είτε εσκεμμένα δημιουργούν ψευδαισθήσεις. Για να μπορέσεις να αντιδράσεις σε κάτι υπό πίεση, δίχως να το περιμένεις, ένας μοναδικός δρόμος υπάρχει,η βιωματική εξάσκηση πλήρους επαφής. Αν στην προπόνηση δεν έχεις βρεθεί να αντιδράς με όλη σου τη δύναμη είτε διαχειριζομενος όλη τη δύναμη του συναθλητή σου σε μειονεκτικές και άβολες θέσεις ή όταν είσαι πολύ κουρασμένος και έχεις «ξεμείνει» από ανάσα, πιστεύω οτι σε ενδεχόμενο επεισόδιο απλά θα «παγώσεις». Το Bjj ειδικεύεται σ αυτό.Πιστεύω ότι το ρητό «Βe comfortable being uncomfortable» θα πρέπει να γίνει βίωμα στους ασκούμενους του Bjj.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πιέζω τους μαθητές μου να τα δίνουν ολα στην προπόνηση.

Αγωνιστικό κομμάτι BJJ

Οι αγώνες στο βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που το έκαναν τόσο γνωστό, που εξελίσσεται διαρκώς και που πολλοί επιλέγουν να το δοκιμάσουν.Το ευρωπαικό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία, κάθε χρόνο ,έχει πάνω από 3500 αθλητές. Στην Ελλάδα έχουμε σημειώσει τεράστια άνοδο και στη συχνότητα των πρωταθλημάτων( 6 αμιγώς BJJ πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα ετησίως) αλλά και στον αριθμό των συμμετεχόντων (πάνω από 400 αθλητές στο πανελλήνιο του 2016) Μάλιστα εδώ και 2 χρόνια διοργανώνουμε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα πρωταθλήματα στον κόσμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας UAE Jiu Jitsu.

Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου για παιδιά

Το Βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου είναι η καλύτερη εκπαίδευση μη βίαιου συστήματος αυτοάμυνας για τα παιδιά. Η ενασχόληση με την τέχνη της απαλότητας προσφέρει στα παιδιά πολλά οφέλη μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον με την καθοδήγηση καταξιωμένων δασκάλων :

Φυσική κατάσταση / Αυτοάμυνα / Αυτοπεποίθηση / Ομαδικότητα / Πειθαρχία / Συγκέντρωση / Αυτοεκτίμηση / Σωματικό συντονισμό / Κοινωνικοποίηση / Σεβασμό / Κινητικές δεξιότητες / Επικοινωνία / Εκπλήρωση στόχων

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Γιούλη Σταμούλη

Υπεύθυνη παιδικού τμήματος
  • Απόφοιτος Γυμναστικής ακαδημίας Αθηνών(ΤΕΦΑΑ)
  • Παγκόσμια πρωταθλήτρια 2013 στο παραδοσιακό Ju Jitsu
  • Πανελληνία πρωταθλήτρια Brazilian jiu jitsu 2016,2017
  • Πανελλήνια πρωταθλήτρια επί σειρά ετων στο παραδοσιακό Ju Jitsu
  • Πρωταθλήτρια Βαλκανίων 2012 στο παραδοσιακό Ju Jitsu
EnglishGreek